PARIJS/RAMALLAH - De vrouw van de naar verluidt stervende Palestijnse leider Yasser Arafat is maandag hard in aanvaring gekomen met de top van het Palestijnse bestuur. Suha Arafat keerde zich tegen een voorgenomen bezoek van Palestijnse topfunctionarissen aan het ziekenhuis bij Parijs waar Arafat is opgenomen.

De vrouw van de naar verluidt stervende Palestijnse leider Yasser Arafat is maandag hard in aanvaring gekomen met de Tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera repte Suha van een samenzwering tegen haar man en van een poging van Palestijnse voormannen om hem "levend te begraven".

Na een aanvankelijke opschorting van hun reis uit Ramallah naar Parijs stapten premier Qurei, minister van Buitenlandse Zaken Shaath, secretaris-generaal Abbas van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO en parlementsvoorzitter Rawhi Fattuh toch in een vliegtuig. Ze arriveerden maandagavond laat in de Franse hoofdstad.

De Palestijnse delegatie zal dinsdagnamiddag op bezoek gaan bij president Chirac. Daarvoor staat een bezoek aan het ziekenhuis op het programma. De adviseur van Arafat, Rudeina, zei maandagavond "geen problemen" te verwachten bij dat bezoek, ondanks het verzet van Suha.

Stabiel

Het medische team dat Arafat behandelt, zei maandagavond dat de situatie van de Palestijnse president "stabiel" is. De woordvoerder, die steeds ook zegt te spreken namens de familie, tekende wel aan dat er restricties gelden voor bezoek aan de Palestijnse voorman. Al dagen gaan geruchten dat Arafat slechts met medische apparatuur in leven wordt gehouden.

Palestijnse functionarissen hebben Suha Arafat ervan beschuldigd de toegang tot de president opzettelijk te beperken. Ook zou zij te weinig naar buiten brengen over de ziekte van haar echtgenoot. Suha Arafat woont in Parijs en zag haar man eind oktober voor het eerst in drie jaar. President Arafat werd op 29 oktober overgevlogen naar Frankrijk voor medisch onderzoek.

Definitieve machtsovername

Suha zelf, die de Palestijnse Autoriteit al eerder beschuldigde van corruptie en machtswellust, vreest dat het hoge Palestijnse bezoek de voorbode is van een definitieve machtsovername en het afschrijven van haar man. In de Palestijnse gebieden gonst het ook van de geruchten dat de Palestijnse vertegenwoordigers in Parijs zullen gaan bekendmaken dat Arafat feitelijk al dagen dood is en dat ze zijn lichaam zullen meenemen voor een begrafenis.

Hoe dan ook, de opmerkingen van Suha vielen in Ramallah bijzonder slecht. Het hoofd van Arafats kantoor, Tayeb Abdelrahim, zei dat "Arafat niet in het bezit is van een kleine familie. Niemand kan het Palestijnse leiderschap toch verbieden te informeren naar de gezondheid van de president?".

Bizar

De Palestijnse onderminister Sufian Abu Zaida noemde het op zijn beurt "bizar" dat de vrouw die Arafat drie jaar lang niet heeft gezien "nu in zijn laatste dagen opeens gaat bepalen wie er wel en wie er niet aan zijn bed mogen staan".