AMSTERDAM - Alleen een mirakel kan Sparta nog in de eredivisie houden. Na de ontluisterende nederlaag zondag op het Kasteel tegen Volendam (1-3) staat de oudste club in het betaald voetbal op instorten. De aanhang van de thuisploeg had voor de wanprestatie van de Spartanen alleen een luid hoongelach over. Volendam overklaste de thuisploeg, die het slechts aan doelman Kooiman te danken had dat de nederlaag niet groter uitpakte.

Toch kan Sparta degradatie nog voorkomen, maar dan moeten de Spangenaren in de resterende duels tegen Excelsior en ADO Den Haag winnen. En dat is gezien het belabberde spel tegen Volendam een bijkans onmogelijke opgave.

Excelsior

Excelsior en Sparta delen in poule B van de nacompetitie, na vier speelronden, de koppositie met zeven punten. De ploeg van Woudestein heeft echter een beter doelsaldo (+2) dan de Spangenaren (+1). Woensdagavond is het Excelsior - Sparta en dan is het voor beide teams in feite alles of niets. Ook ADO Den Haag (woensdag thuis tegen Volendam) is met vijf punten nog kansrijk voor promotie.

De derby op Woudestein belooft net als vorig seizoen (4-3 voor Sparta) een thriller te worden. Excelsior begint als favoriet, omdat het in deze groep het beste voetbal speelt. Bovendien waren de Kralingers in de uitwedstrijd beter dan Sparta, maar benutten ze hun kansen niet. Sanou besliste het duel vorige week na rust in het voordeel van de ploeg van trainer Rijkaard.

Niemand op het Kasteel had zondag rekening gehouden met een stunt van het reeds uitgeschakelde Volendam. Zeker niet na de 3-1 zege afgelopen donderdag in het vissersdorp. Het scenario zag er vooraf nog zo goed uit. Zelf winnen van Volendam en hopen op een gelijkspel bij Excelsior - ADO Den Haag. Alleen dat laatste (1-1 op Woudestein) kwam uit.

"Vooraf heb je de beste kansen. Maar op dit resultaat valt niets af te dingen', zei trainer Rijkaard. "Sparta had een totale off-day. Waar dat aan ligt? Misschien het moment dat het moet gebeuren, de spanning en zenuwen. Maar Sparta is nog niet uitgespeeld. We hebben nog even tijd om ons van deze dreun te herstellen. Want geloof maar dat het verlies tegen Volendam bij de spelers hard is aangekomen."

Winter

Het is voor Sparta te hopen dat routinier Winter woensdagavond voldoende hersteld is van zijn liesblessure. Hij ontbrak in de dubbel tegen Volendam, waardoor er nauwelijks lijn in het spel zat. Bovendien is Sparta afhankelijk van de acties van de grillige Boukhari. Doordat de Marokkaan faalde tegen Volendam, was Sparta zielloos.

Beide spelers moeten er nu tegen Excelsisor en ADO Den Haag voor zorgen dat Rijkaard niet de eerste trainer wordt die met Sparta degradeert sinds de invoering van het betaald voetbal.