AMSTERDAM - De kist met het lichaam van Theo van Gogh bevindt zich momenteel al op De Nieuwe Ooster in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer, waar hij dinsdag in besloten kring wordt gecremeerd.

Volgens productiemaatschappij Column is daarvoor gekozen om geen 'Fortuyn-achtige' taferelen te krijgen, met een rouwstoet en mensen langs de weg die bloemen op de wagen gooien. Van Gogh zou dat vreselijk hebben gevonden, aldus een woordvoerster maandag.

Toespraak

Tijdens de crematie houden twee zussen van de regisseur en zijn vader en moeder een toespraak. Ook voeren Van Gogh's goede vrienden, historicus Maarten van Rossum en oud-minister en voormalig burgemeester Bram Peper het woord. Na afloop van de plechtigheid drinken de genodigden een glas zware rode wijn, zei de zegsvrouw van de productiemaatschappij.

Genodigden

De aula van De Nieuwe Ooster biedt plaats aan 150 genodigden, onder wie naaste familie, vrienden en klasgenootjes van Van Gogh's zoontje. In een mooi aangeklede tent achter de aula volgen nog eens 350 genodigden de crematie via televisieschermen.

Televisieschermen

Belangstellenden en pers kunnen de plechtigheid buiten op grote schermen zien. NOS Actueel zendt de crematie bovendien uit op Nederland 2.