FALLUJAH - Bij de verovering van een ziekenhuis in Fallujah zijn maandag 38 rebellen gedood door Iraakse militairen. Nog eens twaalf mensen kwamen om door luchtaanvallen en grondacties van Amerikaanse militairen tegen opstandelingen in de Iraakse stad. Dat hebben medici in Fallujah gezegd.


Amerikaanse militairen starten maandagochtend met een grootschalig offensief

Een ziekenhuisfunctionaris liet weten dat tien doden vielen toen Amerikanen een huis bij de Faruq-moskee in de stad bombardeerden. Enkele uren later werden twee mensen die aan een begrafenisstoet deelnamen, gedood. Ze werden getroffen door granaten, aldus medici in Fallujah.

De Iraakse interim-premier Allawi heeft de Amerikaanse militairen toestemming gegeven om de stad Fallujah binnen te trekken. Allawi zei dat maandag op een persconferentie. "We zijn vastbesloten om Fallujah te zuiveren van terroristen", aldus Allawi.

Onder de opstandelingen die zich in Fallujah hebben verschanst, is waarschijnlijk de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi. Al-Zarqawi riep alle moslims maandag via een verklaring op een website op de wapens tegen de Amerikanen op te nemen. "Laten we ons met al onze macht verzetten", aldus een aan al-Zarqawi toegeschreven verklaring.