UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen betalen een invalide vrouw een schadevergoeding van enkele honderdduizenden euro's. Ze verloor in 1998 haar beide benen doordat ze tussen de trein en het perron op station Santpoort terechtkwam.

De NS heeft al ruim 300.000 gulden (ruim 136.000 euro) als schadevergoeding betaald. Het bedrijf wilde aanvankelijk niet meer betalen, omdat de wet de aansprakelijkheid van de NS zou beperken. Het slachtoffer spande echter een rechtszaak aan die jaren heeft geduurd.

In augustus besloot het gerechtshof in Amsterdam dat de NS wel volledig aansprakelijk is voor het ongeval en dat de vrouw een hogere schadevergoeding tegemoet kon zien. De NS heeft besloten om niet in cassatie te gaan, zei een woordvoerder maandag. Dat maakt de weg vrij voor onderhandelingen over een schadevergoeding.

De advocaat van het slachtoffer, E. van Hilten, kon maandag geen precies bedrag noemen, maar denkt aan zeker 900.000 euro. Ze eist compensatie voor onder meer gederfde inkomsten.

De destijds 19-jarige studente raakte onder een trein in Santpoort-Noord, nadat ze met haar arm klem was komen te zitten tussen de treindeuren. Ze rende vlak voor het vertrek van de trein het perron op. De vrouw probeerde met haar hand de deur te openen, maar kwam vast te zitten. De trein zette zich in beweging, waardoor de studente tussen het perron en de trein terechtkwam.