DEN HAAG - Een kwart van de jonge bromfietsers en scooterrijders draagt zijn helm niet of niet op de juiste manier. Dat blijkt uit onderzoek van verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert.

Jongens hebben de meeste hekel aan de helm, zo maakte de stichting maandag bekend. Met name op korte ritjes zet 30 procent van hen de helm niet op. Of zij maken het kinbandje niet vast waardoor ze bij een ongeval minder goed beschermd zijn tegen ernstig hoofdletsel.

Volgens directeur Haylemariam van TeamAlert draagt een deel van de bromfietsers de helm niet omdat de pakkans "gedaald is". Voor de jonge bromfietsers en scooterrijders is de kleine kans op een bon echter niet de belangrijkste reden om de helm thuis te laten. 'Als je haar maar goed zit' lijkt eerder het devies. De warme helm pleegt in de ogen van de meeste jongeren een aanslag op hun kapsel.

Bromfietsers

Bij het onderzoek is aan bromfietsers gevraagd of zij hun helm trouw dragen. Een kwart van de ondervraagden biechte daarbij op de helm niet op te zetten. De directeur van TeamAlert vindt dat bromfietsers zich meer bewust moeten zijn van hun "kwestbare positie in het verkeer". De kans dat een brom- of snorfietser na een ongeluk in het ziekenhuis belandt, is volgens de stichting "bijna veertig keer" groter dan voor andere bestuurders in het verkeer.

Helm

TeamAlert begon dit voorjaar de campagne 'Helm op, daar kun je mee thuis komen'. Het onderzoek was onder meer bedoeld om te peilen of deze spotjes aanslaan bij de doelgroep. De resultaten zullen gebruikt worden bij het opzetten van een volgende campagne. Het onderzoek naar de helmplicht in de praktijk is mede in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gedaan.