DEN HAAG - Een inwoonster van Utrecht heeft bij de politie Den Haag aangifte gedaan tegen advocaat G. Spong. De vrouw beschuldigt de advocaat van Pim Fortuyn van het aanzetten tot haat, meldt een politiewoordvoerder dinsdag.

De Utrechtse deed dat vorige week maandag. Op dezelfde dag deden Spong en zijn collega O. Hammerstein bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam aangifte tegen politici en journalisten, wegens het aanzetten tot haat tegen de doodgeschoten Fortuyn. Volgens de advocaten hebben deze mensen uitspraken van Fortuyn in verband gebracht met het nazi-gedachtengoed.

Spong en Hammerstein dienden klachten in tegen D66-lijsttrekker Thom de Graaf, VVD-voorzitter Bas Eenhoorn en PvdA'er Rob Oudkerk. Tegen journalisten Marcel van Dam (Vara), Peter Storm (De Socialist) en Matty Verkamman (Trouw) dienden de raadslieden dezelfde aanklacht in.

Spong heeft inmiddels laten weten dat hij bereid is de aangifte tegen politici te laten vallen als dat nodig is voor kabinetsdeelname van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Als Balkenende (CDA) die eis aan LPF stelt, dan bespreekt Spong dat met het bestuur van die lijst, zei hij zondag.