LANDGRAAF - Bij de eerste editie 33 jaar geleden was het nog vrijheid en blijheid op Pinkpop. Anno 2002 vermaken jongeren en oudere jongeren zich nog steeds prima met de vele bands, maar zijn de omstandigheden behoorlijk veranderd. Ook het festival in het Zuid-Limburgse Landgraaf is niet ontsnapt aan de veiligheidstrend in de samenleving. Gevolg: "Het Woodstock-gevoel is weg", aldus Pinkpop-organisator Jan Smeets zondagavond.

Een dag later zwakte Smeets, geschrokken door de reacties op zijn eerdere conclusie, deze bewering af in zijn gebruikelijke afsluitende praatje. "Dit lieve publiek heeft het Woodstock-gevoel weer teruggebracht. Oudere mensen vinden wel dat het te strak is geregeld. Zij willen het liefste met een gevulde koelbox naar binnen."

Op organisatorisch gebied geldt Pinkpop als een voorbeeld voor andere grootschalige popfestivals. Smeets: "Ik krijg veel complimenten van collega's van andere Europese festivals. Ze vinden dat het hier zo goed en strak geregeld is. Maar vroeger creëerden we een echte fantasy-wereld. Nu kan dat niet meer. We hebben de maatschappij in onze fantasy-wereld binnengelaten, en dat betreur ik. Maar het is wel nodig."

Keerzijde

De keerzijde van de medaille bestaat uit zeer strenge toegangscontroles en een klein legertje van beveiligingsbeambten en brandweerlieden op het festivalterrein en op de campings.

De keuze voor de Duitse showmetalband Rammstein als afsluitende act, bleek maandagavond een schot in roos. Het publiek, volgens de politie 65.000 man sterk, zong de veelal Duitse teksten over thema's als sm, anale seks en de dood, uit volle borst mee.

Vuur

Zanger Till Lindemann en zijn companen vermaakten de massa met aan het gezicht bevestigde vuurwerpers (met vlammen tot vier meter), vuurwerk, vlam vattende microfoons en overjassen, liters nep-sperma spuitende voorbinddildo's en een hecht rookgordijn dat het publiek in werd geblazen. De uit de voormalige DDR afkomstige band heeft overduidelijk een fascinatie met vuur en spektakel.

De band vernoemde zich (met een extra m) niet voor niets naar het vliegtuigongeval in 1988 op de militaire vliegbasis Ramstein in Duitsland. Een stuntvliegtuigje boorde zich tijdens een show in het publiek, met 77 doden als gevolg.

Spreiding

Qua programma was er dit jaar het nodige aangepast. Pinkpopbaas Jan Smeets had ervoor gekozen om de bands meer te spreiden over het festivalweekeinde. Zo stonden de Amerikaanse publiekstrekkers Live en Heather Nova zaterdagavond al op het podium. Op zondag, de tweede festivaldag, maakte de Britse danceformatie Faithless haar status als festivaltopper opnieuw waar. Op hits als We Come One en Insomnia sloeg de menigte massaal aan het dansen.

Het zwaartepunt lag ondanks de keuze voor meer spreiding toch weer op de slotdag maandag. Lenny Kravitz bleek een solide festivalact. Hij kreeg het publiek met zich mee dankzij een gloedvol gespeelde set, waarbij hij aantoonde ook maar een mens te zijn door de verkeerde toon aan te slaan, even te stoppen, om vervolgens opnieuw te beginnen aan de akoestische versie van zijn laatst uitgebrachte liedje. "Ik heb het nummer nog nooit zo gespeeld. But who gives a shit. Ik kan niet geloven dat ik mezelf zo voor schut heb gezet."

Naast Rammstein en Kravitz vermaakten bands en artiesten als Muse, Jewel, Kane en Macy Gray het publiek op de laatste Pinkpopdag.