WASHINGTON - Directeur Mueller van de federale politiedienst FBI vreest dat de zelfmoordaanslagen zoals die plaatsvinden in Israël binnen afzienbare tijd overwaaien naar de Verenigde Staten. Hij zei dit maandag in een toespraak tot de vereniging van openbare aanklagers in Alexandria in de staat Virginia.

"Het lijkt mij onvermijdelijk", zei Mueller. "Ik zou meer optimistisch willen zijn." De FBI-directeur wees erop dat dergelijke aanslagen moeilijk te voorkomen zijn omdat het moeilijk is groepen die ze plegen te infiltreren.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei dat de waarschuwing van Mueller "in overeenstemming is met de patronen die we aan de andere kant van de oceaan hebben gezien en de inlichtingen die wij de afgelopen weken hebben ontvangen."

Kritiek op Bush

De meeste Amerikanen (52 procent) blijken intussen ook van mening dat de overheid nieuwe terroristische aanslagen niet kan voorkomen. Dat is voor het eerst sinds 11 september.

Toch liggen Bush en de inlichtingendiensten onder vuur omdat zij aanwijzingen voor een aanslag vorig jaar niet tijdig zouden hebben onderkend. De president zei in antwoord op alle kritiek dat de regering alles doet om een nieuwe aanslag te voorkomen.

Een krappe 54 procent van de ondervraagden is het met Bush eens. Overigens vindt ook een meerderheid van 56 procent dat de aanwijzingen die er zouden zijn geweest voor een aanslag in Washington en New York te vaag waren.

Het neemt niet weg dat de populariteit van Bush een dalende lijn vertoont. Dat blijkt uit een peiling van ABC News/Washington Post. Bush kan nog altijd rekenen op de steun van liefst 76 procent van de bevolking, maar de steun van 92 procent die er een maand na de aanslagen van 11 september was, is weggevallen.

FBI-notitie

De Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft en FBI-baas Mueller waren kort na de aanslagen van 11 september al op de hoogte van een interne FBI-notitie. Daarin staat dat aanhangers van Osama bin Laden trainingen zouden kunnen volgen aan Amerikaanse vliegscholen.

Maar geen van hen lichtte president Bush hierover in. Ook leiders binnen het Amerikaanse congres werden niet op de hoogte gebracht. Dat gebeurde pas kort geleden, zo meldt de New York Times dinsdag.

Het zogeheten Phoenix-memorandum werd geschreven door Kenneth Williams, een FBI-agent in Arizona. Hij stuurde het bericht op 10 juli naar het hoofdkwartier van de FBI, waar het op het bureau terechtkwam van een eenheid die zich bezighoudt met de bestrijding van terreur van islamitische extremisten, zoals Osama bin Laden. Maar de notitie is niet doorgestuurd naar de hoogste bazen van de FBI.