HILVERSUM - De leider van de Lijst Pim Fortuyn (LPF), Mat Herben, wil meepraten over de keuze van een nieuwe premier. Herben vindt dat de LPF daar recht op heeft, omdat het CDA een aantal zetels te danken heeft aan de opkomst van deze partij.

Dit zei Herben maandag in het televisieprogramma Barend en Van Dorp. Ook de VVD mag van hem meepraten over de nieuwe premier. De liberaal Wiegel zou een kandidaat kunnen zijn, meent de LPF-leider. De VVD-prominent heeft een lichte voorkeur boven CDA-leider Balkenende.

Herben zei verder de SP niet uit te sluiten als coalitiepartner. SP-fractievoorzitter Marijnissen is volgens hem het type politicus dat bij de LPF-achterban op sympathie kan rekenen. Wel staan beide partijen op sommige punten mijlenver uit elkaar, bijvoorbeeld op het vlak van het migratiebeleid en de veiligheid. "Het is meer hypothese dan realiteit, maar de informateur onderzoekt het wel", wist Herben.

Marijnissen had eerder al laten weten regeringsdeelname, met de LPF, niet op voorhand uit te sluiten, al ziet hij ook grote verschillen tussen de programma's van beide partijen.

Over de invulling van een kabinet zei Herben dat zijn partij in elk geval onderwijs, gezondheidszorg en migratie claimt. Zelf ambieert de fractievoorzitter geen ministerspost.