PARIJS/GAZA/JERUZALEM - Drie Palestijnse kopstukken reizen alsnog naar Parijs om daar de zieke Yasser Arafat te bezoeken. Dat heeft een lid van het Palestijnse kabinet gezegd. Aanvankelijk zou het trio maandag naar het ziekenhuis gaan. Een van Arafats naaste medewerkers, Tayeb Abdelrahim, bevestigde de trip van de Palestijnse leiders.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder meldden Palestijnse functionarissen dat het bezoek was uitgesteld, na kritiek van de vrouw van Arafat. Die sprak van een samenzwering en stelde dat de delegatie haar man "levend wilde begraven". Algemeen werd aangenomen dat de dood van de Palestijnse leider na het bezoek van het trio officieel zou worden gemaakt.

Het trio - premier Qurei, adviseur Abbas en minister Shaath van Buitenlandse Zaken - zal Arafat nu maandagavond of dinsdag bezoeken, aldus de Palestijnse minister die anoniem wil blijven. Het besluit toch te gaan zou zijn genomen in het wekelijks kabinetsberaad. De drie Palestijnen zouden ook willen praten met de Franse minister Barnier van Buitenlandse Zaken.

Qurei

Premier Qurei heeft Suha Arafat maandag opgeroepen geen barrière op te werpen tussen haar zieke man en het Palestijnse volk. Hij veroordeelde haar eerdere uitspraken. "Abu Ammar (Arafat) behoort aan het Palestijnse volk", zei hij. Ook de Palestijnse afgevaardigde Hanan Ashrawi had kritiek op de uitspraken van Arafats echtgenote. "Het is hun recht om naar Parijs te gaan", zei ze.