FALLUJAH - De Amerikanen zijn begonnen met een offensief tegen de Iraakse stad Fallujah. Amerikaanse militairen en speciale Iraakse eenheden hebben het belangrijkste ziekenhuis van het rebellenbolwerk ingenomen. Ook zijn twee bruggen over de rivier de Eufraat veroverd, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse leger maandag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, tanks en artillerie hebben de stad de hele nacht bestookt. Volgens The New York Times willen de militairen eerst strategische doelen zoals bruggen en ziekenhuizen veroveren. Dat is de eerste fase van het offensief, aldus de krant.

Fallujah

Militairen hebben alle wegen naar Fallujah zondag afgesloten nadat de Iraakse interim-regering de noodtoestand voor bijna het land had uitgeroepen. De noodtoestand geldt niet voor het Koerdische noorden. Rond Fallujah hebben zich circa 20.000 Amerikaanse en Iraakse militairen verzameld. Het sein voor de hoofdaanval moet komen van interim-premier Allawi. Die wil alle weerstand in het land breken voor de verkiezingen in januari.

Het Amerikaanse leger stelde in een verklaring dat van Iraakse kant vijf bataljons, een speciale eenheid, een groep politiemensen en leden van de nationale garde deelnemen aan de operatie. De Amerikaanse zender CNN meldde op basis van bronnen binnen het Pentagon dat de herovering van de stad is begonnen, maar dat nog onduidelijk is wanneer de grote aanval begint.

Het Amerikaanse leger vermoedt dat duizenden islamitische strijders in Fallujah zitten. Het gaat onder meer om volgelingen van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi. Washington houdt hem verantwoordelijk voor een hele reeks van aanslagen en ontvoeringen. Ook de aanslagen zondag in de stad Haditha heeft al-Zarqawi opgeëist. Een politiebureau was aangevallen en 21 politiemensen zijn gedood. Volgens de BBC zijn de afgelopen twee dagen rond Fallujah meer dan zestig mensen omgekomen bij aanvallen door opstandelingen.

Amerikaanse militaire functionarissen zeiden tegen CNN dat het ziekenhuis moest worden ingenomen zodat het personeel zonder intimidatie van de opstandelingen kan werken. Bovendien was het een bron van anti-Amerikaanse propaganda, aldus de zegslieden.

De Amerikanen waren samen met Iraakse troepen al enige tijd bezig om een grote bestorming van Fallujah voor te bereiden. Zij houden er rekening mee dat meer dan honderd opstandelingen klaar staan om met bomauto's op oprukkende troepen in te rijden. Ook is het mogelijk dat rebellen over primitieve chemische wapens beschikken. Groot-Brittannië heeft zich overigens achter het Amerikaanse offensief geschaard.

Eenheden van het 36e Iraakse commandobataljon namen zonder slag of stoot het ziekenhuis aan de westelijke rand van Fallujah in. Amerikaanse mariniers met pantservoertuigen brachten de Iraakse commando's naar het hospitaal. Een Amerikaan raakte gewond. De militairen namen enkele personen in het ziekenhuis gevangen. Een Iraakse commando raakte gewond toen een wapen per ongeluk afging.

Propaganda

Amerikaanse militaire functionarissen zeiden tegen CNN dat het ziekenhuis moest worden ingenomen zodat het personeel zonder intimidatie van de opstandelingen kan werken. Bovendien was het een bron van anti-Amerikaanse propaganda, aldus de zegslieden. In het verleden verklaarden ziekenhuismedewerkers dat Amerikaanse precisiebombardementen voornamelijk onschuldige burgers troffen.

Het Amerikaanse leger verwacht dat tussen de duizend en 6000 islamitische strijders in Fallujah zitten. Het gaat onder meer om volgelingen van Abu Musab al-Zarqawi. Washington houdt hem verantwoordelijk voor een hele reeks van aanslagen en ontvoeringen.