ABIDJAN - In Abidjan zijn zondag Franse troepenversterkingen aangekomen. De 150 militairen worden ingezet bij de bescherming van de internationale luchthaven bij de Ivoriaanse hoofdstad, die wordt belaagd door woedende Ivorianen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag laten weten.

Duizenden aanhangers van president Laurent Gbagbo zijn zaterdagavond naar het vliegveld getrokken, maar worden op afstand gehouden door een Frans contingent. Volgens de Ivoriaanse staatsradio zijn al drie demonstranten doodgeschoten door het Franse leger bij het vliegveld.

De spanningen in Ivoorkust zijn hoog opgelopen nadat het Franse leger zaterdag slaags raakte met het Ivoriaanse regeringsleger. Daarbij kwamen negen Fransen om het leven.

De voorzitter van het parlement van Ivoorkust, Mamadou Coulibaly, heeft het Franse leger er zondag van beschuldigd dat het in Abidjan en de stad Yamassoukro dertig ongewapende burgers heeft gedood. Honderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Volgens Coulibaly, de tweede na man na president Gbagbo, werken de Fransen samen met de rebellen in het noorden van Ivoorkust.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met klem ontkend dat het leger onschuldige burgers heeft gedood.

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag gezegd dat Nederlanders in Ivoorkust is aangeraden voorlopig 'binnen te blijven' en niet te reizen in het land. Dit naar aanleiding van de recente onrust in Ivoorkust. Er zijn ongeveer veertig Nederlanders in het Afrikaanse land.

De Nederlandse ambassade houdt voor zover mogelijk contact met de Nederlanders. Van evacuatie is voorlopig nog geen sprake. "Vanwege de veilgheid is dat ook niet mogelijk," aldus de zegsvrouw. Net als België, voert Nederland overleg met de Fransen met het oog op het eventueel weghalen van onderdanen.

Vluchten stopgezet

De Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines heeft haar vluchten tussen Brussel en de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan zondag stopgezet na de eerder uitgebroken rellen. Een bemanning van elf personen, die eigenlijk zondag terug zou vliegen van Abidjan naar Brussel, verblijft tijdelijk in een hotel in de hoofdstad. SN Brussels Airlines is als opvolger van het failliete Sabena een van de weinige maatschappijen die tussen Ivoorkust en Europa vliegt.