PARIJS/RAMALLAH - De toestand van de zieke Palestijnse leider Yasser Arafat is stabiel en hij ligt niet in coma. Dat zei althans zondagochtend vroeg zijn naaste medewerker Nabil Abu Rdainah, tegen journalisten die zich verzameld hebben voor het Franse ziekenhuis waar Arafat wordt behandeld.

Rdainah antwoordde op de vraag van een journalist. "Nee, hij ligt niet in coma. Zijn toestand is stabiel. Hij slaapt nu. We hopen de komende dagen te weten te komen waaraan hij lijdt", zei hij. Niet duidelijk is of Rdainah bedoelde dat Arafat uit zijn coma is ontwaakt of dat hij nooit in coma heeft gelegen.

Leverfalen

Een anonieme Palestijnse functionaris heeft zondag in Ramallah laten weten dat Arafat leverfalen heeft, het niet of onvoldoende werken van de lever. Volgens de functionaris wordt overwogen Arafat over te brengen naar Caïro. Als hij overlijdt, kan hij sneller worden begraven worden in de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever. Een begrafenis in Jeruzalem, zoals Arafat zelf wil, is voor Israël onbespreekbaar.

Geruchten

Het gonsde de afgelopen week van de geruchten over de gezondheidstoestand van de 75-jarige Palestijnse president. Israëlische media meldden donderdag dat hij al zou zijn gestorven.

Dat werd echter onmiddelllijk tegengesproken door Franse medici en Palestijnse functionarissen. Volgens de laatste berichten van de artsen is Arafats toestand kritiek maar stabiel.

Een woordvoerder van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), waarvan Arafat leider is, zei zaterdag dat alleen de behandelende artsen nog mededelingen mogen doen over Arafats toestand. Dat zou zijn afgesproken met de medische staf van het militaire ziekenhuis Parcy bij Parijs. De maatregel had een einde moeten maken aan de tegenstrijdige berichtgeving van de afgelopen dagen.

Geen leukemie

Medici hebben tot dusver niet kunnen achterhalen wat de Palestijnse leider mankeert. Wel hebben zij inmiddels uitgesloten dat Arafat leukemie heeft, zoals eerst werd vermoed.

Begrafenis

De Israëlische minister van Defensie Mofaz heeft zondag laten weten dat de regering wil dat Arafat na zijn dood in de Gazastrook wordt begraven. De voorbereidingen daarvoor zijn al getroffen.

Arafat heeft altijd aangegeven dat hij in Jeruzalem begraven wil worden, maar voor Israël is dat onbespreekbaar. In de Gazastrook is het graf van de vader van Arafat.