TEHERAN - Iran en de drie grootmachten van de Europese Unie hebben een 'voorlopig akkoord' bereikt over het omstreden nucleaire programma van de islamitische republiek. De ondertekening van de overeenkomst wordt binnen enkele dagen verwacht, zo meldde het hoofd van de Iraanse onderhandelingsdelegatie zondag.

Volgens Hossein Mousavian is tijdens de gesprekken in Parijs, vrijdag en zaterdag, het kader geschapen waarin de belangrijkste punten van de partijen zijn verwerkt. De onderhandelaars uit Iran en Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland namens de EU leggen het resultaat nu voor aan hun eigen regering. Het is niet bekend wat de inhoud van de overeenkomst is.

De EU eiste tot nu toe dat Iran met het verrijken van uranium zou stoppen, omdat die activiteit onderdeel kan zijn van de ontwikkeling van atoomwapens. Met name de Verenigde Staten verdenken Iran ervan in het geheim aan een kernbom te werken.

Teheran heeft tot nu toe steeds geweigerd zijn verrijkingsprogramma op te geven en zegt alleen vreedzame doeleinden te hebben met zijn nucleaire programma.

Het EU-trio heeft Iran tot 25 november de tijd gegeven om aan de eisen te voldoen. Dan buigt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zich over de kwestie. De nucleaire 'waakhond' van de VN kan de zaak doorverwijzen naar de Veiligheidsraad, die sancties op kan leggen aan Iran.