RAMADI - In de regio al-Anbar in het westen van Irak zijn zeker 22 politiemannen gedood bij aanvallen door gewapende rebellen. De politiebureaus in de stadjes Haditha en Haqlaniyah werden zondagochtend bestormd en met explosieven bestookt.

Volgens een anonieme Iraakse politiefunctionaris ging het om een groep van ongeveer tweehonderd aanvallers. In Haditha, 200 kilometer ten westen van Bagdad, ontwapenden ze de politiemannen en dreven hen bijeen. Daarna werden 21 agenten in koelen bloede doodgeschoten.

De groep aanvallers trok vervolgens op naar een kleiner politiebureau in Haglaniyah, tien kilometer naar het oosten. Daar zou de plaatselijke politiecommandant zijn doodgeschoten.

Volgens de functionaris hebben de overvallers een hoeveelheid wapens en politievoertuigen buitgemaakt. Al-Anbar is de provincie waarin de rebellenbolwerken Fallujah en Ramadi liggen. Zaterdag vielen in het nabijgelegen Samarra zeker 34 doden bij diverse aanslagen en vuurgevechten.

De slachtpartij in Haditha volgt op de executie van 49 rekruten van het Iraakse leger vorige maand. Bij de Iraanse grens liepen de militairen in opleiding in een hinderlaag, werden gedwongen op de grond te gaan liggen en vervolgens doodgeschoten.

De executie was het werk van aanhangers van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi. De extremistische groepering heeft ook de verantwoordelijkheid voor de aanlagen zaterdag in Samarra opgeëist.