LONDEN - Een treinongeluk ten westen van Londen heeft zaterdagavond aan zeker zes mensen het leven gekost. Dat heeft de Britse politie gemeld. Een woordvoerder van de ambulancedienst van Reading schatte het aantal gewonden op 150. Elf van hen zijn er slecht aan toe.

Onder de zes doden is ook de machinist van de ramptrein. Dat hebben de Britse spoorwegen zondagochtend laten weten.

De hogesnelheidstrein van Londen Paddington naar Plymouth ontspoorde bij Ufton Nervet, tussen Newbury en Reading, nadat hij tegen een auto was gebotst op een beveiligde overweg. Zeker negen wagons liepen volgens een politiewoordvoerster uit de rails. In de trein zaten ongeveer driehonderd passagiers.

Geluk

Een van de passagiers, die voor de BBC werkt, vertelde dat hij veel geluk had gehad, omdat de wagon waarin hij zat, niet was omgevallen. De rijtuigen voor en achter hem, waren wel op hun kant terechtgekomen.

Volgens de politie zitten er geen mensen meer vast tussen de wrakstukken. De bergingswerkzaamheden gaan naar verwachting niettemin de hele nacht door.

De oorzaak van de botsing is nog niet duidelijk. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het ongeluk een gevolg is van gebrekkige infrastructuur of van menselijk falen.

Privatisering

De veiligheid op het Britse spoor is al geruime tijd onderwerp van politieke discussies. Sinds de privatisering van de spoorwegen in de jaren negentig hebben zich meerdere zware treinongelukken voorgedaan, waarbij in totaal 42 mensen om het leven zijn gekomen.

De meeste van deze ongevallen worden toegeschreven aan slordig onderhoud en slecht opgeleid rijdend personeel.