DEN HAAG - Enkele honderden mensen zijn zaterdag om 13.00 uur samen gekomen op het Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk. Zij demonstreren naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh tegen geweld en voor vreedzaam samenleven in Nederland. De demonstratie is georganiseerd door Marokkaanse organisaties in Den Haag.

Vanaf het Oranjeplein vertrok rond 13.30 uur de stoet via de Hoefkade en de Stationsweg naar het Spuiplein. Vooral Marokkaanse mannen lopen mee. Ook heeft een enkele Nederlander en vrouw zich bij de stoet aangesloten.

De deelnemers dragen borden en spandoeken bij zich. Daarop staan leuzen als 'Geen kogels maar woorden', 'Niet doden namens mij' en 'Islam is vrede'.

De Haagse imams hebben vrijdag in het gebed hun achterban opgeroepen mee te lopen in de demonstratie. De organisatoren, onder wie de multiculturele instelling MCI, de Amazigh(Berber)beweging in Nederland en de Marokkaanse Buurtvaders Schilderswijk, willen duidelijk maken dat de moord een aanslag is op de vrijheid van meningsuiting en de multiculturele samenleving.

Democratie

"Marokkaanse democraten maken zich zorgen over de grote rol van sommige orthodoxe moskeeën", zei een woordvoerder van de MCI. "Zij zetten onze jongeren aan tot dit soort afschuwelijke daden. Alle moslims en Marokkanen worden hierop aangekeken, terwijl juist heel veel democratische Marokkanen keihard werken aan democratie, verlichting en een respectvol, vreedzaam samenleven met iedereen.

We zien dat Nederlanders bang worden voor moslims en andersom. Met deze demonstratie willen we de wederzijdse angst verminderen", aldus de woordvoerder.