RIJSWIJK - De Nationale Recherche heeft vrijdag twee mannen gearresteerd op verdenking van bedreiging van Tweede-Kamerlid Wilders. De verdachten zijn 20 en 23 jaar en hebben de Nederlandse nationaliteit, aldus het landelijk parket zaterdag. Ze zouden betrokken zijn bij "dreigberichten op internet en deelneming aan een terroristische organisatie," aldus het landelijk parket.

Aanleiding voor de arrestaties was een dreigbericht op 10 oktober op een community-website van MSN. In het bericht zat een link naar een videofilm waarin wordt opgeroepen Wilders te straffen voor uitlatingen over de islam. Daarbij zat een begeleidende tekst die luidde: "De straf is onthoofding en de beloning voor deze daad is het paradijs".

De arrestaties werden gedaan in Amsterdam en Bergen op Zoom. In Amsterdam doorzocht de politie drie woningen en een pizzarestaurant, in Bergen op Zoom is een woning van een verdachte doorzocht. De recherche legde beslag op computers, documenten, videobanden, mobiele telefoons en pamfletten met onder andere de tekst 'dood aan de ongelovigen'.

De recherche kon de twee achterhalen door medewerking van Microsoft en een Nederlandse provider.