HILVERSUM - Sinds de moord op Theo van Gogh is de steun voor de Groep Wilders sterk toegenomen, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het NOS-Journaal. Als er nu verkiezingen worden gehouden, komt de conservatieve oud-VVD'er uit op achttien zetels, een meer dan de VVD, zo bleek zaterdag.

De uitkomst van de enquête verschilt sterk met die van Inter/View-NSS, van de tv-rubiek NOVA. Daar staat de Groep Wilders op zeven zetels.

De VVD blijft volgens De Hond wel stabiel. De PvdA raakte deze week echter drie zetels kwijt en het CDA twee. D66 staat op drie zetels. De regeringspartijen staan met 48 zetels op de laagste score, die De Hond tot nu toe heeft vastgesteld.

Bijna de helft van degenen die in 2003 LPF stemden, geven nu aan Groep Wilders te stemmen. Van degenen die VVD stemden is dat een kwart. Van de CDA-kiezers uit 2003 kiest nu 10 procent voor Wilders en van de PvdA-kiezers 3 procent.

De Hond gaat anders te werk dan Inter/View-NSS. Bij de laatste peilt men via de zogenoemde spontane herinnering, waarbij de ondervraagde de partijen waaruit kan worden gekozen niet krijgt voorgelegd. De Hond gebruikt de 'geholpen' aanpak. Hij noemt alle mogelijke partijen en legt dus ook een keuze voor de Groep Wilders voor.