JERUZALEM - Premier Sharon van Israël heeft maandagavond vier van de vijf ministers van de ultra-orthodoxe Shas-partij in zijn kabinet ontslagen. De vijfde stapte op uit solidariteit, aldus de Israëlische televisie. Het ontslag komt nadat het parlement een bezuinigingsplan van de regering afwees.

De vier stemden tegen een economisch noodplan dat de regering het parlement heeft voorgelegd. Ook vijf onderministers van Shas zijn ontslagen. Shas is met zeventien zetels in het parlement de derde partij in Israël.

Theoretisch betekent het ontslag nog geen regeringscrisis omdat de regering-Sharon steunde op een meerderheid van 82 zetels in het zetels tellende parlement. Sharon houdt er nog altijd 65 over als Shas niet in de regering terugkeert.

De ontslagen gaan over 48 uur in. Het kabinet wil het economische plan woensdag opnieuw ter goedkeuring aan het parlement voorleggen. Sharon hoopt dat de Shas-leden het dan anders zullen benaderen, aldus waarnemers.

Maandagavond verwierp het parlement het noodplan met 47 tegen 44 stemmen en één onthouding. De Shas-leden stemden tegen, omdat zij het niet sociaal vinden. Om het begrotingstekort door lagere belastinginkomsten en hogere kosten voor Defensie te bestrijden, voorziet het noodplan in verlaging van sociale uitkeringen en verhoging van belastingen.

/DOSSIERMidden-Oosten