WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag zijn dank uitgesproken voor de hulp die de Europese Unie voor de komende verkiezingen in Irak heeft toegezegd.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Bush de huidige voorzitter van unie, Jan Peter Balkenende, vrijdag telefonisch heeft bedankt.

Bush is blij met de bevestiging van de EU dat die financieel zal bijdragen, personeel beschikbaar zal stellen en zal helpen bij de training van Iraakse veiligheidstroepen. Dat vormt een belangrijke investering in de toekomst van Irak, aldus Bush.

Fallujah

De Amerikaanse strijdkrachten zijn vrijdagavond begonnen met bombardementen op de stad Fallujah. Daarvoor werden vliegtuigen en artillerie ingezet. Inwoners van de Iraakse stad zeggen dat het de zwaarste beschietingen zijn in maanden.

De aanvallen zouden zich richten op het oostelijke deel van de stad. Daar zouden ten minste vijf zeer zware explosies te horen zijn geweest waardoor de hele stad op zijn grondvesten schudde. Onduidelijk is nog of er slachtoffers zijn gevallen. De verwachting is dat door de Amerikanen aangevoerde troepen snel een offensief zullen inzetten om de stad te veroveren.