WILLEMSTAD - Vijfentwintig tot 30 procent van de douaniers van de douanekorpsen op Curçao, Sint Maarten en Bonaire maakt zich schuldig aan corruptie, drugshandel of ander crimineel gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek van de commissie-Wiel naar de integriteit van het douanepersoneel op de Nederlandse Antillen. Het rapport werd gemaakt in opdracht van de ministers Martha (Justitie) en Voges (Financiën).

Tegen 49 van de 197 douaniers op Curaçao bestaan verdenkingen.

Op Bonaire zijn dertien van de dertig beambten verdacht en op Sint Maarten gaat het om drie van de tien douanebeambten. Deze personen moeten volgens de commissie nader worden onderzocht zodat strafrechtelijke- of disciplinaire sancties kunnen worden genomen.

De commissie-Wiel is van mening dat de omvang van de corruptie zorgelijk is. Volgens de commissie is de douane een 'door de overheid veronachtzaamde en miskende organisatie' waarin zwaar gedemotiveerde mensen werken. Het moreel is ver beneden peil. De werkomstandigheden zijn onder de maat.

Daar komt bij dat vanwege de bezuinigingen een gevoelig personeelstekort is ontstaan, waardoor de werkdruk te hoog is. Het salaris wordt als ontoereikend ervaren.

De commissie houdt ook de top van de douane verantwoordelijk voor de heersende cultuur waarin corruptie niet wordt aangepakt en een sfeer die de integriteit van douaniers niet bevordert. Er is sprake van een grote communicatie- en acceptatiekloof tussen de leiding van de organisatie, de chefs en het overige personeel.