DEN HAAG - De snelwegen richting Den Haag zijn vrijdagavond enkele uren deels afgesloten geweest in verband met een bommelding eerder op de avond bij de Amerikaanse ambassade in het centrum van de stad. Door een of meerdere rijstroken per snelweg af te sluiten wilde de politie controle houden op het verkeer.

"We wilden het verkeer temporiseren voor onderzoek", zei de woordvoerder. Naar wat of wie de politie precies op zoek was, wilde hij niet zeggen.

De politie kreeg even voor 19.00 uur een melding van een "bomdreiging" binnen, waarna de wijde omgeving van de zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade werd afgezet. Waar en hoe de melding binnenkwam, kon de politie niet zeggen. De route langs de ambassade aan het Lange Voorhout is een belangrijke verkeersader in Den Haag. Drie tramlijnen werden omgeleid.

Bluswagen

Beveiligingspersoneel van de ambassade en een eenheid wapens en terreur van de politie Haaglanden gingen kort na de melding aan de buitenkant van het gebouw op onderzoek uit. Een bluswagen van de brandweer nam positie in op het terrein van de ambassade om indien nodig te kunnen blussen. Dat is geen standaardprocedure.

Rond 21.00 uur liet de politie in het kader van het onderzoek verscheidene rijstroken op snelwegen richting Den Haag afsluiten. Het ging om de A12 tussen Gouda en Den Haag, de A4 vanaf Leidschendam naar het Prins Clausplein, de A13 tussen het Kleinpolderplein en het Prins Clausplein en de A20 tussen Gouda en Maassluis.

Ooggetuigen meldden onder meer dat een arrestantenbusje van de politie met de zwaailichten aan van Rotterdam naar Den Haag reed. Maar volgens de politiewoordvoerder zijn er tijdens de zoekactie geen mensen aangehouden.

Vertraging

Op sommige trajecten liepen weggebruikers behoorlijke vertraging op. Volgens de VerkeersInformatieDienst leidden de afsluitingen tot in totaal 22 kilometer file op de betrokken wegen.

Aan het einde van de avond gaf de politie alle rijstroken richting Den Haag weer vrij voor het verkeer. Ook werden rond die tijd de wegafsluitingen in de omgeving van de ambassade opgeheven. De politie trof in en rond de diplomatieke vertegenwoordiging geen verdachte zaken aan.

Het onderzoek naar de bomdreiging is in handen van de Haagse politie. De Nationale Recherche is er niet bij betrokken, zei de politiewoordvoerder.

Extra veiligheidsmaatregelen

De gemeente Den Haag nam half augustus op verzoek van het Nederlandse kabinet extra veiligheidsmaatregelen rond de Amerikaanse ambassade. De overheid ging hiertoe over, nadat er aanwijzingen bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst binnen waren gekomen over een mogelijke voorbereiding van terroristische aanslagen in ons land. Die zouden zijn voorbereid door radicale moslims.