BOSTON - Kardinaal Bernard Law van Boston heeft de gelovigen in zijn bisdom een brief geschreven waarin hij zich verdedigt voor zijn opstelling in de zaak van seksueel misbruik door priesters in zijn aartsbisdom.

In drie kantjes uit hij zich voor het eerst sinds het begin van de crisis rond seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk over de manier waarop hij is omgesprongen met priesters die zich schuldig maakten aan misbruik van kinderen.

Law is vooral verweten dat hij de geestelijke Paul Shanley, die was aangeklaagd wegens misbruik van kinderen, jarenlang van parochie naar parochie heeft laten verhuizen in plaats van hem van zijn functie te ontheffen."Ik verklaar voor God dat ik pas in 1993 kennis heb genomen van de aantijgingen tegen deze geestelijke", schrijft hij. "Ik heb toen onmiddellijk actie ondernomen."

Hij verklaart zich absoluut niet te herinneren dat een vrouw hem in 1984 had ingelicht over de praktijken van Shanley. "De mensen die met mij gewerkt hebben, kunnen getuigen dat ik iets gedaan zou hebben als ik dergelijke informatie zou hebben gekregen."

De krant Boston Herald meldde onlangs dat Law Shanley in 1997 nog had aanbevolen als directeur van een pension in New York, hoewel psychiaters Shanley als onverbeterlijk hadden aangemerkt.

Behalve Shanley heeft Law ook andere priesters de hand boven het hoofd gehouden.