DEN HAAG - Minister Donner van Justitie heeft vrijdag gewaarschuwd dat de overheid het probleem van radicalisering niet alleen kan aanpakken. "Het is een collectieve verantwoordelijkheid", zei hij vrijdag na de ministerraad. Ook aan het bewaken van personen die bedreigd worden zijn grenzen, aldus de minister. "Je kunt niet de ene helft van Nederland de andere helft laten beveiligen."

Donner wilde bij het verlaten van de ministerraad niet ingaan op de maatregelen die het kabinet gaat nemen om radicale moslimgroepen beter te kunnen aanpakken. Het kabinet zal de Tweede Kamer hierover later per brief informeren.

Donner ontkende dat hij met het Openbaar Ministerie een ruzie heeft over het vrijgeven van de brieven die Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, op het lichaam van de filmregisseur heeft achtergelaten.

"Ik heb donderdagavond al gezegd dat we op dit punt zijn afgeweken van de gebruikelijke procedures. Het gaat hier om het raakvlak tussen het justitiële en andere belangen."