BEIROET - Een autobom heeft maandagochtend in de Libanese hoofdstad Beiroet het leven gekost aan een zoon van de militante Palestijnse leider Achmed Jibril. De bom van naar schatting twee kilo ging af toen Jihad Jibril de motor startte.

De explosie had plaats op een drukke weg, nabij een politiebureau. Achmed Jibril geeft leiding aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Commando (PFLP-GC). Dat is een afsplitsing van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Die groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Israëlische badplaats Netanya.

De organisatie van Jibril is fel gekant tegen de Oslo-akkoorden uit tussen Israëliërs en Palestijnen. Een zegsman van de PFLP-GC houdt de Israëlische geheime dienst Mossad verantwoordelijk voor de aanslag. Ook een broer van Jihad is die mening toegedaan.

Achmed Jibril werd eerder dit jaar tijdens het in ons land gehouden Lockerbie-proces genoemd als een van de mogelijke verdachten achter de aanslag op een Amerikaans vliegtuig in 1988. Uiteindelijk is een Libiër voor deze aanslag, die 270 mensen het leven kostte, in hoger beroep veroordeeld tot levenslang.

De aanslag maandag vertoonde overigens gelijkenis met de moord in januari op de oud-militieleider Elie Hobeika in Beiroet. Zijn militie, de Christelijke Libanese Strijdkrachten, was betrokken bij het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in 1982.

De slachtpartij, die achthonderd tot duizend Palestijnen het leven kostte, had plaats onder de ogen van de Israëliërs die Beiroet waren binnengetrokken.

/DOSSIERMidden-Oosten