CARACAS - De hoogste rechtbank in Venezuela heeft vier hoge militairen die in april betrokken waren bij een staatsgreep ontslagen van rechtsvervolging. Direct na de uitspraak braken in de hoofdstad Caracas rellen uit, waarbij aanhangers van president Chavez en de politie met elkaar slaags raakten.

Volgens de advocaat van de aangeklaagden stemden elf van de twintig rechters van het hooggerechtshof tegen het berechten van het viertal. Acht waren er voor, terwijl een van de rechters zich onthield van stemming.

De staatsgreep was op 12 april, een dag nadat bij betogingen in Caracas zeker zeventien doden waren gevallen toen de politie hard optrad tegen demonstranten die Chavez' aftreden eisten.

Nadat de president onder kennelijk zeer grote dwang was afgetreden en opgesloten, schoven de militairen Pedro Carmona naar voren als leider van een regering van burgers en militairen. Op 14 april keerde Chavez terug als president nadat hem trouw gebleven militairen Carmona onder druk hadden gezet om zich terug te trekken als staatshoofd.

Mislukte staatsgreep

De uitspraak van woensdag had betrekking op twee generaals en twee admiraals die bij de mislukte staatsgreep waren betrokken. Nadat het oordeel van het hof bekend was geworden ontstonden in de hoofdstad ongeregeldheden. Betogers wierpen stenen en flessen naar agenten, die traangas inzette om hen uiteen te jagen. Sommige demonstranten probeerden het gerechtsgebouw te bestormen. Volgens de Venezolaanse media zijn zeker vijf mensen gewondgeraakt.

In de rijkere delen van Caracas gingen tegenstanders van Chavez de straat op om de rechterlijke uitspraak te vieren. In de nacht was het in de hoofdstad weer rustig, al bleef de situatie gespannen.