PARIJS - De Palestijnse leider Yasser Arafat ligt nog steeds in coma en zweeft tussen leven en dood. Dat heeft de Palestijnse gezant Leila Shahid vrijdag gezegd voor de Franse radiozender RTL.

"We kunnen vandaag zeggen dat Arafat gezien zijn gezondheidssituatie en zijn leeftijd op een cruciale kruising staat tussen leven en dood", aldus Shahid. Ze voegde eraan toe dat Arafat in coma ligt. "We weten niet wat voor soort coma, maar het is een omkeerbare coma".

'Niet hersendood'

Shahid zei verder dat Arafat niet hersendood is, zoals donderdag werd bericht. Donderdag heerste er grote verwarring over de gezondheid van Arafat. Nadat eerder was gemeld dat hij hersendood was, werd dat later weer tegengesproken.

Shahid sloot de mogelijkheid uit dat Arafat zou aftreden als voorzitter van de Palestijnse Autoriteit. "Daar is geen reden voor, waarom aftreden? De Palestijnse instituties voorzien in een vice-voorzitter voor alle functies die Arafat bekleedt en de vice-voorzitters nemen die taken over als dat nodig is", aldus Shahid.

Opvolging

Het is nog onduidelijk wie de taken van Arafat gaat overnemen als hij komt te overlijden. Waarnemers vrezen een opvolgingsstrijd.

Volgens de Basiswet van de Palestijnse Autoriteit neemt de parlementsvoorzitter na de dood van Arafat diens taken gedurende zestig dagen waar. Binnen die tijd moeten er verkiezingen worden gehouden. Radicale groeperingen, zoals Hamas, hebben donderdag een rol voor zich opgeëist in een 'collectief leiderschap'.