MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft de ratificatie van het Verdrag van Kyoto donderdagavond goedgekeurd. Dat heeft een woordvoerder van Poetin vrijdag gezegd. Het Russische parlement had eind vorige maand al ingestemd met het verdrag.

Het besluit van Poetin wordt wet, zodra het officieel is gepubliceerd. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor naleving van internationale afspraken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De Russische ondertekening maakt het verdrag, dat door 126 landen is ondertekend, bindend. De vereiste drempel van 55 procent van alle geïndustrialiseerde landen is hiermee gehaald.

De tekst van het internationale verdrag over klimaatbeheersing werd in 1997 opgesteld tijdens een conferentie in het Japanse Kyoto. De rijke, geïndustrialiseerde landen spraken af hun gezamenlijke uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (CO2) voor 2012 met 5 procent terug te dringen ten opzichte van 1990.

Bush

Het Kyoto-protocol leek in 2001 op sterven na dood toen de Amerikaanse president Bush aankondigde dat de Verenigde Staten er hun handen vanaf trokken. Bush zei dat ratificatie van het protocol de Amerikaanse economie te zware schade zou toebrengen. De Verenigde Staten hebben het protocol daarom nog steeds niet getekend.

Hoewel ook in Moskou de vrees bestaat voor nadelige economische gevolgen, is Rusland bereid mee te werken, omdat het land graag lid wil worden van de Wereldhandelsorganisatie. De Europese Unie liet eerder dit jaar weten een goed woordje te willen doen voor Rusland, mits dat het Kyoto-protocol ratificeert.