AMSTERDAM - Radicale moslims zouden reeds voorbereidingen hebben getroffen voor aanslagen op prominente politici. Op deze 'dodenlijst' staan de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders, minister Verdonk, burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Volgens het dagblad is het bestaan van een dodenlijst naar voren gekomen tijdens het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh. De moslims zouden deel uit maken van zelfmoordcommando's van gehersenspoelde jongeren.

"Nederland wordt bedreigd door een brigade islamitische martelaren, bestaande uit jongeren die zijn opgeleid om zelfmoordacties te plegen", aldus de krant. Mohammed B., verdacht van de moord op Van Gogh, zou ook tot deze groep behoren.

De Telegraaf citeert niet met name genoemde bronnen die beweren dat rekruten voor de commando's worden geworven in allochtonenwijken van grote steden.

Kamerleden Hirsi Ali en Wilders zijn donderdag ondergedoken. Zij bevinden zich in zwaar bewaakte 'safe houses', schrijft De Telegraaf. Ook VVD factieleider Van Aartsen en Cohen, de burgemeester van Amsterdam, worden extra bewaakt.

Donderdag werd bekend dat Mohammed B. een brief met bedreigingen en waarschuwingen aan het adres van onder andere Hirsi Ali, achterliet op het lichaam van Van Gogh. Zowel Van Aartsen als Cohen worden met name genoemd in die brief.