DEN HAAG - VVD-fractieleider Van Aartsen reageert fel op de brief die de verdachte Mohamed B. heeft gericht aan partijgenote Hirsi Ali. "Dit is een vuile brief met een rechtstreekse aanval op joden en joodse Nederlanders." Hij noemde het donderdag "fascistisch islamisme". Volgens de VVD-leider is sprake van de jihad in Nederland.

"Ik begrijp dat er een netwerk achter zit. Deze mensen hebben ons de oorlog verklaard. Aan de Nederlanders maar ook de mensen in de Europese Unie, waar ook cellen zijn", aldus de VVD-leider.

Dwaasheid

Hij weigert in te gaan op de inhoud van de brief, die ook tegen de VVD is gericht. "Dit is toch allemaal dwaasheid, daar ga ik niet serieus op reageren. Maar de mensen erachter moet je wel serieus nemen."

Van Aartsen zegt dat nu zichtbaar is geworden waar Hirsi Ali en ook de VVD al zo lang op hebben gewezen. "Ik hoop dat we in Nederland de ontkennende fase voorbij zijn. Wat past bij een weerbare democratie is werkelijk tot actie overgaan."

Want volgens de VVD-leider is dit fenomeen niet tegen te gaan met alleen het integratiebeleid maar zijn op korte termijn maatregelen nodig. Hij wil dat meer extremistische moslims dan de huidige 150 intensief worden gevolgd.

Inlichtingendiensten

De inlichtingendiensten moeten uitgebreid worden en ook moet een grotere groep mensen beveiligd kunnen worden, onder wie kritische kunstenaars.

Daarnaast pleit Van Aartsen ervoor dat van radicale personen met een dubbele nationaliteit hun Nederlandse paspoort wordt afgenomen en dat ze het land worden uitgezet. "Daar is wetgeving voor nodig maar ik verwacht dat het kabinet dat zal doen."