HILVERSUM - Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders gaat een nieuwe rechtse politieke partij oprichten. Bij de komende verkiezingen wil hij samen met directeur B. Spruyt van de conservatieve Edmund Burke Stichting meedoen met een partij die onder meer een harde aanpak van moslimextremisme zal bepleiten.

Dat heeft Wilders donderdagavond aangekondigd in het televisieprogramma NOVA. Het is volgens hem de hoogste tijd voor een nieuw "liberaal-conservatief" geluid in de politiek. "We maken er iets moois van", zei Wilders voor het oog van de camera terwijl hij Spruyt de hand schudde. Wilders stapte begin september uit de fractie van de VVD uit verzet tegen de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hij ging daarop verder als eenmansfractie.

Wilders en Spruyt willen met hun liberaal-conservatieve beweging onder meer een einde maken aan "excessen, ook als het gaat om de islam en de rechtsstaat". Hun partij komt volgens Wilders aan de rechterkant van de VVD en CDA te staan. De partij staat ook open voor bijvoorbeeld Fortuynisten, zei Wilders.

De Edmund Burke Stichting stelt zich ten doel het conservatisme in Nederland te propageren. Ze werd in het jaar 2000 opgericht en is vernoemd naar de Britse politicus Edmund Burke, die leefde in de 18e eeuw.