DEN HAAG - De brief die de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh achterliet op zijn slachtoffer, was gericht aan het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali. Dat hebben de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken donderdagavond bekendgemaakt.

Bekijk video Omgeving Mohammed B. verbaasd over zijn daad : Modem/ Breedband

Bekijk video AIVD kende Mohammed B.: Modem/ Breedband

De andere brief die de verdachte, Mohamed B., zelf bij zich had, had volgens Donner alle kenmerken van een afscheidsbrief. Daaruit bleek dat hij bereid was te sterven voor zijn ideaal. De titel van het document is In bloed gedoopt. "Dit is dan mijn laatste woord. Door kogels doorboord. In bloed gedoopt. Zoals ik had gehoopt."

Schokkend en verontrustend

De inhoud van de brieven die verdachte Mohamed B. heeft achtergelaten is schokkend, schrijven de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer. Dat "de verdachte, geboren en getogen in Nederland, hier een radicaliseringsproces heeft doorgemaakt dat hem tot deze onvoorstelbare daad heeft gebracht", noemen zij verontrustend. Ze vinden het zorgelijk dat radicale moslims de islam op deze wijze misbruiken en daarmee een smet werpen op het geloof van een "grote groep landgenoten"

Donner noemt de brieven verontrustend en zeer ernstig. "De brieven geven uiting aan een extreme religieuze ideologie, waarbij vijanden van de islam moeten vrezen voor hun leven." Het kabinet heeft besloten de documenten bij wijze van hoge uitzondering vrij te geven, wegens de inhoud en de maatschappelijke implicaties.

Takfir Wal Hijra

De open brief aan Tweede-Kamerlid Hirsi Ali weerspiegelt de ideologie van de Takfir Wal Hijra. Dat is een extremistische ideologie die zegt dat afvallige moslims, die partij kiezen voor de vijanden van de islam, mogen worden gedood.

De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. "De brief bevat een duidelijke waarschuwing aan het adres van moslims voor de 'afschuwelijke gevolgen' van het 'heulen met de vijand'."

Extra veiligheidsmaatregelen

Na de moord op Theo van Gogh en de vondst van de twee brieven van de dader zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Het onderzoek dat politie en de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) al deed naar radicale moslims, is geïntensiveerd.

Verder zal het kabinet vrijdag bekijken of extra geld en mankracht nodig is voor de AIVD en de anti-terreurdienst van de KLPD. Dat hebben de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd.

Ongehoord

De advocaat van Mohamed B., Peter Plasman, vindt de openbaarmaking van de brief die is achtergelaten op het stoffelijk overschot van de vermoorde Theo van Gogh "ongehoord". De raadsman begrijpt dat "iedereen" wil weten wat er in de brief staat, maar de openbaarmaking ervan staat wat hem betreft op zeer gespannen voet met de beginselen van een goede procesorde. ."

Inhoudelijk kan en mag Plasman niets over de zaak zeggen, omdat zijn cliënt in zogeheten beperkingen zit. Dat betekent dat Mohamed B. geen enkel contact met de buitenwereld kan hebben, behalve met zijn raadsman. Plasman mag op zijn beurt niet met de buitenwereld over de zaak communiceren.