BAGDAD - Drie Britse militairen zijn donderdag om het leven gekomen door een aanslag in centraal Irak. Volgens onderminister van Defensie Adam Ingram waren de drie slachtoffer van een zelfmoordaanslag die werd gevolgd door een beschieting, bij een controlepost. Daarbij werd ook een tolk gedood en raakten acht militairen gewond.

Het gaat volgens Britse media om leden van de Black Watch. Die ruilden kortgeleden op verzoek van de VS hun basis in het zuidelijke Basra in voor een tijdelijke inzet even ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

De verplaatsing van 850 Britse militairen leidde in Groot-Brittannië tot kritiek van vooral de oppositie. Zij stelde dat het Britse contingent schietschijf zou worden van opstandelingen, omdat de regio ten zuiden van Bagdad veel gevaarlijk is dan die rond Basra. Sinds ze vrijdag in Camp Dogwood aankwamen, zijn de militairen van Black Watch al herhaaldelijk aangevallen.

Minister van Defensie Geoff Hoon zei dinsdag erop te vertrouwen dat de Black Watch binnen dertig dagen terug zou zijn op zijn basis in het zuiden van Irak. De VS hadden om de tijdelijke verplaatsing gevraagd. De Britten moeten Amerikaanse militairen vervangen die nodig zijn om de opstandige stad Fallujah onder controle te krijgen.