AMSTERDAM - Als de Afrikaanse Unie niet snel extra militairen naar Darfur stuurt en de vredesonderhandelingen niet worden versneld, dan kan de regio in het westen van Sudan in anarchie vervallen. VN-gezant Jan Pronk heeft dat donderdag verklaard in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens Pronk is er een verandering zichtbaar in het gewapende conflict, dat twintig maanden geleden losbarstte tussen het Sudanese regeringsleger en daaraan gelieerde Arabische Janjaweed-milities aan de ene kant en rebellerende zwarte Afrikanen aan de andere. De regering heeft geen grip meer op haar troepen, terwijl binnen de rebellenbewegingen een interne machtsstrijd woedt.

Hoewel de strijdende partijen op politiek vlak langzaam dichterbij elkaar komen, nemen het geweld en de onzekerheid sinds enkele dagen weer toe. "Als deze negatieve tendens niet wordt gekeerd, dan ontstaat er een recept voor rampspoed."

De Afrikaanse Unie stemde er vorige week in toe haar vredesleger in Darfur uit te breiden van 390 tot 3.320 man. Aangenomen wordt dat de voltallige strijdmacht er begin november wordt gestationeerd. Het conflict in Darfur heeft zeventigduizend levens geëist. Twee miljoen mensen ondervinden aan den lijve de gevolgen van de strijd.