Het voorstel van VNL om het verbod op belediging, haatzaaien en discriminatie te schrappen uit het wetboek van strafrecht is volgens CDA-leider Sybrand Buma een "historische fout". Sterker nog, hij wil de strafmaat voor het aanzetten tot haat juist verdubbelen van maximaal één naar twee jaar.

"Op dit moment geldt voor haatzaaien dezelfde strafmaat als belediging, terwijl haatzaaien een kleinere stap richting geweld is", zegt Buma in een interview met NU.nl.

Een week na de veroordeling van PVV-leider Geert Wilders voor het aanzetten tot discriminatie debatteert de Tweede Kamer donderdag over het voorstel van de oud-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL).

De partij wil met het afschaffen van de verbodsbepalingen de vrijheid van meningsuiting verruimen, maar dat zet volgens Buma de deur open naar geweld.

"Deze wetten zijn er om te voorkomen dat mensen door die beledigingen in een kwetsbare positie komen waaruit zij zich niet kunnen verweren", zegt Buma.

"De huidige wet stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw met de bedoeling om met name joden te beschermen. Het lijkt wel alsof we nu, omdat sommigen van ons moslims willen beledigen, de vrijheid van meningsuiting willen verbreden."

Misvatting

Volgens de CDA-voorman is het een misvatting dat pas in het geval van een letterlijke oproep tot geweld mensen de wapens oppakken. "Dat is ook waarom we zo streng zijn bij antisemitisme; we hebben ervaringen met de holocaust. We weten waar haatzaaien toe kan leiden."

Hij vindt het opmerkelijk dat juist VNL en Geert Wilders het beledigings- en discriminatieverbod willen afschaffen, omdat juist deze partijen wel steeds eisen dat er hard wordt opgetreden tegen haatimams.

"Met dit voorstel zijn haatimams juist wel welkom, want haat mag dan", zegt Buma. "Dat is totaal in tegenspraak met dit wetsvoorstel. En denk maar niet dat Wilders tegen een haatimam zegt: Ik ben het niet met je eens, maar je mag het hier zeggen."

Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk niet kunnen rekenen op een meerderheid. De PvdA is tegen het schrappen van het verbod "omdat hiermee de bescherming van mensen tegen haatzaaien en discriminatie" wordt afgeschaft.

De VVD is wel voor het afschaffen van het verbod op groepsbelediging, maar niet voor het verbod op het aanzetten tot haat en discriminatie.

Lees hier het interview met Sybrand Buma