ASSEN - De eerste open dagen van de zestien Nationale Parken afgelopen weekeinde hebben tienduizenden belangstellenden getrokken.
Nationale Parken

Alleen al Zuid-Kennemmerland had met twintigduizend bezoekers in twee dagen de dubbele toeloop van een normaal weekeinde, aldus een woordvoerster. Erg in trek was het boswachtersspreekuur. Bezoekers stelden vooral vragen over teken en de gevolgen van hun beten.

Het Samenwerkingsverband Nationale Parken in Assen wilde het grote publiek laten kennismaken met de "visitekaartjes van de Nederlandse natuur". De open dagen stonden vorig jaar al op de agenda, maar de uitbraak van de veeziekte mond- en klauwzeer gooide toen roet in het eten.

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hield alleen zaterdag open dag. Tussen Kwintelooijen bij Veenendaal en Doorn was een wandelroute van 21 kilometer uitgezet over de hoogste punten van het bos- en heidegebied. De ongeveer vijfhonderd mensen die aan de wandeling meededen, kregen onderweg van boswachters informatie over natuurbeheer.

Veertien meter

Nationaal Park Lauwersmeer had een roofvogelshow, in De Alde Feanen in Friesland was een boottocht. In een van de jongste parken, de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant, trok de bouw van een veertien meter breed kunstwerk enkele duizenden bezoekers. Tientallen kinderen maakten van wilgentenen een prehistorisch dier na.

Begin mei werd de Oosterschelde in Zeeland het dertiende nationale park. Het Lauwersmeer, de Utrechtse Heuvelrug en de Alde Faenen zijn officieel nog geen nationale parken. De Sallandse Heuvelrug en het Drentse Aa-gebied moeten het aantal nationale parken in Nederland op achttien brengen.