AMSTERDAM - De moskee El-Tawheed in Amsterdam heeft een vaste bezoeker de toegang ontzegd omdat die woensdag in Twee Vandaag had gezegd dat Van Gogh de moord heeft "uitgelokt". Dat zei woordvoerder F. Zaari van de moskee, die enkele malen in opspraak is geraakt wegens de verkoop van radicale lectuur, donderdag.

De bezoeker heeft volgens Zaari "vreselijke dingen" gezegd. De man zei de dood van Van Gogh te betreuren, maar tekende daarbij aan dat de filmmaker en columnist die door zijn gescheld op de islam had uitgelokt. Van Gogh had volgens hem "klappen voor zijn bek" verdiend.

De bezoeker, die zich door Van Gogh "gekwetst" voelt, sprak niet van een moord maar van een "afrekening" onder criminelen. "Extremen rekenen met elkaar af." De Amsterdamse wethouder Aboutaleb sprak er in de uitzending zijn ongenoegen over uit dat Twee Vandaag de man voor de camera had gehaald. De bezoeker is volgens Aboutaleb een bekende verschijning in Amsterdam met wie "van alles mis" is.

Zaari ontkende dat de verdachte van de moord op Van Gogh, Mohamed B., een vaste bezoeker van El-Tawheed was. Op de lijst van mensen die in de moskee lessen volgden of lezingen bezochten, komt zijn naam niet voor. "We kennen hem niet, maar het zou best kunnen dat hij hier wel eens geweest is. Je kunt overal het gebed doen."

Inispiratie

Als het zo is dat B. geregeld in de moskee kwam, zegt dat volgens Zaari niets over het gebedshuis. Hij zou er zeker geen inspiratie voor zijn daad hebben kunnen opdoen, verzekerde de woordvoerder. "Als hij hier lessen had gevolgd, had hij juist inspiratie opgedaan om zoiets nooit te doen."

Minister Donner van Justitie kondigde in september stappen tegen El-Tawheed aan, maar zei niet waar die uit bestaan. De moskee kwam in april in het nieuws, toen was gebleken dat daar geschriften werden verkocht die onder meer geweld tegen homo's en vrouwenbesnijdenis goedkeuren.