Vier verdachten fraude met zorggeld (persoonsgebonden budgetten) zijn aangehouden. In de zaak worden zes mensen uit het oosten van het land verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting, maakte de Inspectie SZW maandag bekend.

De verdachten zijn leidinggevenden van een zorginstelling in de provincie Overijssel die jongeren met een geestelijke beperking huisvest. Ze zijn allemaal gehoord en inmiddels weer vrijgelaten.

Deze stichting zou onterecht zorggeld bij het zorgkantoor hebben aangevraagd. ''Het vermoeden is dat door de stichting minder zorg werd gegeven dan gefactureerd en verantwoord. Ook zouden zorgvormen zijn gefactureerd en verantwoord, die in werkelijkheid niet zijn verleend'', aldus de inspectie.

Het gaat onder meer om declaraties van zorg aan cliënten, terwijl deze jongeren in het buitenland zaten. Ook zouden onjuiste verantwoordingsformulieren aan het zorgkantoor zijn aangeleverd.

Het fraudeonderzoek heeft betrekking op de afgelopen zes jaar en werd gestart na een aangifte van een zorgverzekeraar. Om welke zorginstelling het gaat wilde een woordvoerder van SZW niet zeggen.

Ook is nog niet bekend voor welk bedrag is gefraudeerd. Een woordvoerder spreekt slechts van "een aanzienlijk bedrag".