MAASTRICHT - Woningcorporatie Vesteda heeft 25 appartementen aan de Avenue Céramique in Maastricht ontruimd nadat daar de legionellabacterie was aangetroffen. Dat heeft een woordvoerder van Vesteda donderdag bekendgemaakt.

De bacterie, veroorzaker van de veteranenziekte, werd dinsdag tijdens een inspectie gevonden. Diezelfde dag nog werden de bewoners tijdelijk in hotels gehuisvest, waar ze tot en met maandag moeten blijven.

Vesteda is inmiddels de leidingen schoon te maken. De oorzaak van de verontreiniging is onbekend. Volgens de woordvoerder van Vesteda is niemand door de bacterie besmet geraakt. In het appartementencomplex wonen veelal managers van grote bedrijven, die er slechts tijdelijk verblijven. Het gaat om dure gemeubileerde huurappartementen.

De woordvoerder van Vesteda kon niets zeggen over de technische achtergronden van de verontreiniging. Onbekend is of het hele complex op hetzelfde leidingsysteem is aangesloten en dezelfde verwarmingsketel of boiler heeft.

Het Maastrichtse stadsdeel Céramique is een prestigieuze nieuwbouwwijk met vooral dure koop- en huurappartementen. Céramique kwam in april vorig jaar in het nieuws toen daar een aantal balkons van complex Patio Sevilla instortte. Daardoor kwamen twee bewoners om het leven.