AMSTERDAM - Theo van Gogh bereidde enkele weken geleden zijn eigen uitvaart voor. Niet wegens de bedreigingen aan zijn adres, maar omdat hij bang was een geplande vliegreis naar New York niet te overleven. Productiemaatschappij Column maakt dankbaar gebruik van Van Goghs eigen ideeën bij de voorbereiding van het afscheidsfeest en de crematie.

"We weten in elk geval in welke stijl het moet plaatsvinden", aldus een woordvoerster van Column. Op het feest maandagavond treedt singer/songwriter Spinvis, oftewel Erik de Jong uit Nieuwegein, op en aan een optreden van Gabriël Rios uit Puerto Rico wordt gewerkt.

Gijs van de Westelaken, Theodor Holman, Hans Teeuwen en Doesjka van Hoogdalem zullen spreken tijdens het feest. De voorbereidingen van Van Gogh gingen niet zo ver dat hij hen daarvoor al had benaderd, aldus de woordvoerster. Meer mensen worden nog benaderd om een bijdrage te leveren.

Feest

Column maakt nog niet bekend waar het feest plaatsvindt. Er is contact geweest met BNN om het feest mogelijk uit te zenden, maar nog niet zeker is of het zich voor televisie leent. Daarna moet nog bekeken worden of er op Nederland 2 ruimte kan worden gemaakt voor zo'n uitzending.

De crematie vindt in een rustige sfeer plaats, aldus de productiemaatschappij. In ieder geval komt er geen rouwstoet, dat vond Van Gogh maar niks. Iedereen is welkom bij het crematorium De Nieuwe Ooster in de Watergraafsmeer. Wegens de te verwachten grote belangstelling, worden buiten televisieschermen geplaatst.