Kamer wil onderzoek naar mogelijke EU-financiering martelingen Turkije
Een motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die het kabinet hiertoe oproept werd door een ruime meerderheid in de Kamer gesteund.
Omtzigt wijst erop dat er aanwijzingen zijn dat mensen die na de mislukte coup zijn opgepakt worden gemarteld. Amnesty International zegt bewijs te hebben dat dat het geval is. Volgens de mensenrechtenorganisatie zouden gevangenen mishandeld en in sommige gevallen ook verkracht zijn.
De VN-rapporteur Nils Melzer voor marteling concludeerde dat er vlak na de mislukte coup op grote schaal mensenrechten zijn geschonden.
Pre-accessiegelden
Turkije ontvangt als kandidaat-lidstaat geld van de EU. Deze pre-accessiegelden zijn bedoeld voor projecten die de rechtstaat in Turkije moeten bevorderen. Bij elkaar ontvangt Turkije in 2016 ruim 230 miljoen euro voor onder meer de bevordering van de justitiële sector en ontwikkeling van detentiecentra.
De Kamer wil dat de Raad, waar de regeringsleiders van alle EU-lidstaten inzitten, een onderzoek instelt om te kijken of er aanwijzingen of bewijzen zijn dat EU-geld direct of indirect wordt gebruikt voor martelingen in Turkse detentiecentra.
Als het aan de Kamer ligt, stopt de EU helemaal met de toetredingssteun. Daar heeft het kabinet ook eerder voor gepleit bij de Europese partners, maar kreeg onvoldoende steun voor dat voorstel. Omtzigt: "Dan is er tenminste de morele plicht om te onderzoeken of ons belastinggeld niet gebruikt wordt voor marteling in Turkse cellen."
Toetreding
Het is de tweede keer in korte tijd dat de Tweede Kamer het kabinet naar Brussel stuurt met de opdracht om Turkije kritischer te benaderen.
Vorige week kreeg minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de opdracht om er bij de EU-lidstaten voor te pleiten om de toetredingsonderhandelingen met Turkije ook formeel te bevriezen.