Celstraffen voor misbruikers fonds slachtoffers terrorisme Frankrijk

Een man en vrouw hebben donderdag in het Zuid-Franse Grasse celstraffen gekregen voor het oplichten van een fonds voor slachtoffers van het terrorisme. De rechter strafte de vrouw met twee en de man met zes jaar cel. 

Het duo uit Antibes had zich als slachtoffer gemeld van de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar. De 30-jarige vrouw zei bijvoorbeeld door een bomexplosie bij het Stade de France in Saint-Denis te zijn weggeblazen. Ook haar 36-jarige partner presenteerde zich als gehavend slachtoffer. Ze kregen uit een speciaal hulpfonds elk 30.000 euro.

Na de bloedige aanslag in Nice op 14 juli dit jaar dienden ze opnieuw als slachtoffers van de terreur een verzoek om steun in. Dat veroorzaakte achterdocht bij de uitkeringsinstantie, die de politie inschakelde. Die stelde vast dat de twee gewoon in Antibes waren tijdens de aanslagen. 

Eerder dit jaar kregen twee vrouwen lichtere straffen, een celstraf van één jaar een een voorwaardelijke straf, wegens pogingen het fonds op te lichten. Een persoon verklaarde bijvoorbeeld te zijn getroffen door een explosie in een café waar terroristen enkel op schoten.

Volgens Franse media heeft de rechter met de uitspraak van donderdag een voorbeeld willen stellen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie