De Italiaanse president Sergio Mattarella begint donderdagavond in zijn Palazzo del Quirinale politieke leiders te polsen over een weg uit de politieke crisis na het ontslag van premier Renzi op woensdag. 

Renzi kondigde begin deze week zijn vertrek aan, omdat de kiezers zijn hervormingsplannen zondag in een referendum hebben weggestemd.

De centrumlinkse Renzi bleef op verzoek van de president langer aan om de begroting van 2017 eerst nog af te handelen. De Italiaanse Senaat ging  woensdagmiddag akkoord met die begroting, waarna Renzi enkele uren laten zijn officiële ontslag indiende. 

Een van de opties is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in Italië. Deze vervroegde verkiezingen zouden plaats kunnen vinden over ongeveer drie maanden. Maar volgens Italiaanse media wil de president liever wachten met verkiezingen tot de oorspronkelijke regeerperiode van Renzi's kabinet voorbij is. Dat is in februari 2018.

Om dat te realiseren moet er wel een meerderheid in het parlement gevonden worden om een regering zo lang in het zadel te houden.