Tot deze week heeft de politie ruim 14.000 kilo verboden vuurwerk onderschept. Dat blijkt uit de wekelijkse vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie bijhoudt. 

Vorig jaar was er rond deze tijd al veel meer in beslag genomen.

De meter start jaarlijks in de tweede helft van oktober. Vorig jaar stond de teller in deze week op ruim 32.000 kilo. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat dat komt doordat de handel later op gang is gekomen en dat vuurwerk dat vroeger illegaal was, dat inmiddels niet meer is.

Consumenten hoeven dus niet meer illegaal vuurwerk te regelen in bijvoorbeeld België, waarbij ze destijds de kans liepen ermee gepakt te worden.

Gevaarlijke pakketten

De politie luidde vorige maand de noodklok omdat steeds meer mensen gevaarlijk vuurwerk bestellen per post. De politie heeft dit jaar aanzienlijk meer pakketten uit het buitenland onderschept dan voorgaande jaren.

Het gaat om pakketten met illegaal vuurwerk als cobra's, mortieren en nitraatbommen. De politie en distributiebedrijven voeren zelf controles uit, maar het is ondoenlijk om alle pakketten met mogelijk vuurwerk te controleren.

Bovendien zijn de controles met scanners of steekproeven bij de distributiebedrijven allesbehalve waterdicht. De toename baart het vuurwerkteam van de politie grote zorgen.

Roep om verbod

De roep om een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk groeide de afgelopen jaren. Een petitie met deze oproep werd vorige jaar door bijna zevenhonderd organisaties ondertekend. Het gaat vooral om koepels van artsen en verpleegkundigen, die elk jaar met de gevolgen van ongelukken met vuurwerk worden geconfronteerd, en organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen en dieren.

Ook staan er diverse politieke partijen bij de ondertekenaars van het manifest, zoals GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de SGP. Ook lokale afdelingen van de PvdA en D66 hebben zich bij de oproep aangesloten.

Te veel slachtoffers

De ondertekenaars zien graag dat het particuliere afsteken van vuurwerk wordt ingeruild voor grote gemeentelijke vuurwerkshows op oudejaarsavond. De sympathisanten vinden dat het vuurwerk in Nederland elk jaar te veel slachtoffers maakt en de openbare orde ontwricht.

Bovendien kosten alle problemen en overlast die het vuurwerk genereert de samenleving elk jaar veel geld, bepleiten de ondertekenaars. Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk meer afsteekt, en slechts één op de acht Nederlanders vuurwerk koopt.