Prinses Amalia is jarig. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima viert woensdag haar dertiende verjaardag.

De prinses heeft sinds de inhuldiging van haar vader tot koning op 30 april 2013 de titel Prinses van Oranje. De titel is voorbehouden aan de troonopvolger van de koning(in).

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses van Oranje, zoals Amalia volledig heet, is de eerste in de lijn van troonopvolging. Ze werd op 7 december 2003 in Den Haag geboren.

Amalia woont samen met haar ouders en zusjes Alexia en Ariane in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Ze zit op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. In haar vrije tijd doet Amalia aan paardrijden, hockey en zingen.

De prinses zit woensdag gewoon op school, weet De Telegraaf. 

Gratis toegang

Ter ere van de verjaardag van de prinses zet museum De Hermitage in Amsterdam deze dag de deuren open voor iedereen die Catharina heet, of een afgeleide daarvan zoals Kate of Katja. Zij krijgen op vertoon van een identiteitsbewijs gratis toegang tot de tentoonstelling Catharina, de Grootste (1729-1796).

Deze Catharina was tsarina van Rusland in de achttiende eeuw.

Prinses Amalia 13 jaar: De kroonprinses door de jaren heen
Prinses Amalia 13 jaar: De kroonprinses door de jaren heen