AMSTERDAM - Veertig prominente CDA'ers uiten in een brief fundamentele kritiek op het beleid van het kabinet-Balkenende en de Kamerfractie van het CDA, zo meldt Trouw. Het beleid moet niet beter worden uitgelegd, het moet gewoon beter, stellen de voormalig bewindslieden en -Kamerleden.

Ze vinden ook dat er bezuinigingen nodig zijn, maar stellen dat 'bevoorrechten' ten onrechte buiten schot blijven, met name doordat de aantasting van de hypotheekrente-aftrek niet bespreekbaar is. De brief is ondertekend door onder anderen de oud-ministers Albeda, De Graaf en De Vries, oud-CNV-voorzitter Westerlaken, oud-partijvoorzitter Lodders en oud-fractieleider Aantjes. Het schrijven is dinsdag aan partijbestuur en fractievoorzitter Maxime Verhagen overhandigd.

De ondertekenaars van de brief hekelen ook het feit dat het CDA in conflict is geraakt met tal van organisaties in de samenleving. "Het kabinetsbeleid drijft het CNV en andere verwante organisaties als zorginstellingen van ons af", zo staat in de brief. Verhagen wijst de kritiek van de hand: "Het kabinet praat juist weer de bonden, mede op ons initiatief."