Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft senaatsvoorzitter Renan Calheiros uit zijn functie ontheven. Hij wordt vervolgd voor verduistering. 

Het hooggerechtshof in Brazilië heeft dat maandag besloten. Het besluit van de rechtbank zou de bezuinigingsmaatregelen van de regering in gevaar kunnen brengen. Veel Brazilianen zijn al ontevreden over het beleid van de huidige regering en het ontslag van Calheiros is een nieuwe slag voor president Michel Temer.

Calheiros weigerde commentaar te geven op het besluit van de rechtbank, maar zijn medewerkers hebben gemeld dat hij dinsdag officieel zal aftreden. Er lopen elf corruptie-onderzoeken tegen de oud-senaatsvoortzitter. Hij zou onder meer valse declaraties hebben gedaan en een buitenechtelijke dochter hebben ondersteund met publiek geld. 

President Temer is sinds zes maanden aan de macht in Brazilië en zijn regering heeft te maken met een groot aantal corruptieschandalen. 

Petrobras

Calheiros' naam wordt ook genoemd in het Petrobras-schandaal waar oud-president Dilma Roussef bij betrokken is. Het Petrobras-schandaal is de grootste corruptiezaak in de geschiedenis van Brazilië.

Calheiros kan nog in hoger beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank om hem uit zijn functie te ontheffen.