JAKARTA - De Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die ervan verdacht wordt het brein te zijn achter twee bloedige aanslagen op westerse doelen, is donderdag onder zware beveiliging in de rechtszaal gehoord. Hij wees de beschuldigingen aan zijn adres van de hand als "een grap".

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bashir zou leiding geven aan Jemaah Islamiyah, een radicale organisatie die in verband wordt gebracht met het terroristische netwerk al-Qaeda. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op het eiland Bali in oktober 2002 (202 doden) en op het Marriott Hotel in Jakarta in augustus 2003 (12 doden). Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

Complot

"Deze aanklachten zijn toch zeker een grap?", zei Bashir in de rechtszaal. Volgens hem zijn de beschuldigingen een complot tegen hem van aanhangers van de Amerikaanse president George Bush. Bashir wees erop dat hij ten tijde van de aanslag op het Marriott Hotel achter de tralies zat.

"Wat is er de logica van om iemand die vastzit in verband te brengen met activiteiten buiten de gevangenis?", vroeg Bashir. "Misschien denken de politie en de aanklagers dat ik op magische wijze de gevangenis in en uit kan lopen om vergaderingen te beleggen en plannen te maken voor aanslagen", sneerde hij.

Eerste test

Bashir werd een maand na de aanslagen op Bali gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Westerse landen zien het proces tegen de moslimleider als een eerste test voor de nieuwe president Susilo Bambang Yudhoyono. Die heeft beloofd het terrorisme in zijn land keihard aan te pakken.